wtorek, 13 sierpnia 2013

Ciekawostki kulinarno-spożywcze, odc. 2

Dziś nie będzie ani nic typowo amerykańskiego ani nieznanego w Polsce. Przeniesiemy się na chwile daleko na wschód, do Wietnamu. W dzisiejszym odcinku gorąco zachęcam do wypróbowania tradycyjnego dania z tamtego dalekiego kraju, jako ze wietnamskich knajpek przybywa w PL a może nie wszyscy o owej potrawie słyszeli.

Mowa o pho (czyt. 'fa'), czyli orientalnej zupie, która ostatnio króluje w naszym menu:) Jest to bulion (?)  z duzą ilością mięsa, makaronu ryżowego i przeróżnych dodatków: kolendry, cebuli, limonki, kiełków fasoli mung, melisy, papryki już według własnego upodobania i smaku. 

Przeważnie jest tak, ze potrawy z danego kraju tracą swój oryginalny smak po wyeksportowaniu ich, jednak ze względu na to, ze w Seattle żyje bardzo dużo Azjatów, kuchnia azjatycka (która, jak słyszałam, w Seattle jest najlepsza w Stanach) nie odeszła daleko od korzeni. Mała rodzinna restauracja wietnamska, w której raczymy się pho, robi nam smaka na Azję :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz