sobota, 14 grudnia 2013

Ciekawostki kulinarno-spożywcze odc.4: Spray cheese

O  "serze w sprayu" usłyszałam, kiedy zapytałam znajomych o najbardziej amerykański prezent, jaki mogłabym komuś dać.  O dziwo, była to jedna z pierwszych propozycji, jakie padły tego wieczora, ale ja i tak nie mogłam uwierzyć, że takie cudo naprawdę istnieje (ser w sprayu?!). "Amerykanie kochają ser (dowód dla ludzi o mocnych nerwach: KLIK!)  i fast food, spray cheese jest więc idealnym rozwiązaniem" - powiedział mi jednak z poważną miną kolega.

Z tej miłości urodził się "Easy Cheese" nazywany również "spray cheese". Po otwarciu mojej pierwszej 
(i ostatniej) puszki przekonałam się, że druga nazwa jest myląca - nie jest to ser w spreju, ale wyrób seropodobny pod ciśnieniem - coś jak bita śmietana;)

Tak czy siak - plus dla Amerykanów za fantazję;) Ser dostępny jest w smakach: cheddar, amerykańskim  i cheddar + bekon.  Jako ciekawostkę dodam, że Easy Cheese znalazł się w "Encyclopedia of bad taste", książce zawierającej listę najbardziej kiczowatych rzeczy, ludzi i miejsc amerykańskiej kultury.


2 komentarze:

  1. Sprawdź naleśniki w sprayu i masło w sprayu (do smażenia). Fuj!

    OdpowiedzUsuń